Kapusta sitowata Brassica juncea

Kapusta sitowata (Brassica juncea (L.) Czern.), nazywana także kapustą sitową, kapustą sarepską lub gorczycą sarepską – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny kapustowatych. W stanie naturalnym występuje w Azji (Syberia, Chiny), w Europie Wschodniej i w Ameryce Północnej. Jest rośliną uprawianą, czasami dziczeje (ergazjofigofit). Status gatunku we florze Polski: efemerofit.

Łodyga jest mocno rozgałęziona i osiąga wysokość do 1 m. Cała pokryta jest woskowym nalotem nadającym roślinie siny kolor.Liście

Roślina uprawna, popularna zwłaszcza w Indiach, Chinach i krajach byłego ZSRR. Z nasion gorczycy wytwarza się olej. Wykorzystywana jest także do produkcji musztardy oraz jako przyprawa do przyprawiania wędlin, marynat, maseł ziołowych, majonezów i surówek. Nasiona gorczycy dodaje się do kiszonych warzyw. Są też składnikiem pieprzu ziołowego[potrzebny przypis]. W Chinach spożywana jest także jako warzywo.Potencjalnym zastosowaniem jest fitogórnictwo złota – kapusta sitowata jest hiperakumulatorem złota, w sprzyjających warunkach akumulacja tego pierwiastka osiąga 10 g na tonę suchej masy.Jest rośliną miododajną.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2018-08-30 21:10:54]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=54346922. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989, s. 142-143. ISBN 83-09-00256-4.
  • Taxon: Brassica juncea (L.) Czern.. W: Germplasm Resources Information Network (GRIN-Taxonomy) [on-line]. USDA, Agricultural Research Service, National Plant Germplasm System. [dostęp 2010-10-27].
  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001-. [dostęp 2010-05-13].
  • AgnieszkaA. Gałuszka AgnieszkaA., Wykorzystanie mikroorganizmów i roślin do pozyskiwania metali, „Przegląd Geologiczny”, 53 (10/1), 2005, s. 858–862 [dostęp 2018-08-26] .
  • Zbigniew Mirek, Halina Piękoś-Mirkowa, Adam Zając, Maria Zając: Flowering plants and pteridophytes of Poland : a checklist. Krytyczna lista roślin naczyniowych Polski. Instytut Botaniki PAN im. Władysława Szafera w Krakowie, 2002. ISBN 83-85444-83-1.
  • Marian Janusz Kawałko: Historie ziołowe. Lublin: Krajowa Agencja Wydawnicza, 1986, s. 258-259. ISBN 83-03-01600-8.
  • Lucjan Rutkowski: Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006. ISBN 83-01-14342-8.
Przypisane cechy
ogólne roślina jadalna
ogólne roślina miododajna
ogólne roślina użytkowa
wygląd łodygi łodyga gałęzista
szacowana wysokość łodygi od kolana do pasa (60 < x < 100 cm)