Winobluszcz pięciolistkowy Parthenocissus quinquefolia

Winobluszcz pięciolistkowy (Parthenocissus quinquefolia), zwany też dzikim winem – gatunek silnie rosnącego pnącza ozdobnego z rodziny winoroślowatych. W stanie naturalnym występuje w Ameryce Północnej od Gwatemali na południu, poprzez Meksyk i Stany Zjednoczone po prowincje Ontario i Quebec w Kanadzie. Poza tym jest szeroko rozpowszechniony w uprawie i w wielu miejscach naturalizowany.

Liście pięciolistkowe, zielone, od spodu szarozielone, jesienią zabarwiają się na czerwono. Poszczególne listki osiągają do 10 cm długości, są ząbkowane na brzegu i zwykle nagie. Kwiaty drobne i niepozorne. Pokrój wysokie pnącze (pokrywa podpory nawet do 20 m wysokości) samoczepne o młodych pędach zaczerwienionych. Z węzłów wyrastają wąsy z 5 do 8 rozgałęzieniami zakończonymi przylgami. Owoce granatowe jagody o średnicy ok. 6 mm.
Roślina uprawna
Winobluszcz pięciolistkowy jest najczęściej uprawianym gatunkiem winobluszczu. Jego zaletą jest duża mrozoodporność oraz odporność na zanieczyszczenia powietrza, przez co świetnie sprawdza się w miastach. Radzi sobie zarówno na stanowiskach słonecznych jak i zacienionych, a jego wymagania glebowe też nie są wygórowane. Intensywnie zielone liście jesienią przebarwiają się na czerwono, stanowiąc wspaniałą dekorację podpór lub ścian, po których wspinają się rośliny. Do odmian uprawnych należy m.in. 'Star Showers' o białopstrych liściach. Jej wzrost jest znacznie ograniczony, może wspinać się jedynie na wysokość 3-6 m. Wymaga też mniej nasłonecznionych stanowisk[potrzebny przypis]. Zbiór owoców jest pracochłonny ze względu na drobne rozmiary.
Medycyna naturalna
Wyciągi z kory, pędów i ziela (niezdrewniałych części) uznawane są za cenny surowiec leczniczy o działaniu przeciwzapalnym, ściągającym, antyseptycznym, żółciopędnym, przeciwkrwotocznym (hemostatycznym), hipotensyjnym (obniżającym ciśnienie krwi) i immunostymulującym.
Sztuka kulinarna
Owoce w postaci surowej są trujące.[potrzebny przypis] Z owoców zebranych latem i jesienią wyrabiano soki, wina, kompoty, powidła i konfitury. Wyrób o nazwie „Pikantna konfitura z dzikiego wina” został wpisany 27 listopada 2014 na Krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przy wyrobie win poddaje się fermentacji zmiażdżone owoce wraz z pestkami.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2018-08-30 22:54:27]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=54136277. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Parthenocissus quinquefolia (L.) Planch. (ang.). W: Germplasm Resources Information Network (GRIN) [on-line]. United States Department of Agriculture. [dostęp 2012-02-21].
  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2012-02-01].
  • Parthenocissus quinquefolia (ang.). W: The Plant List [on-line]. [dostęp 2012-02-01].
  • Henryk Różański: Liść winogronowy – Folium Vitis viniferae (winorośli) raz jeszcze. Trochę o winobluszczu–Parthenocissus = Ampelopsis.. [dostęp 2017-09-23].
  • Pikantna konfitura z dzikiego wina. W: Lista produktów tradycyjnych (woj. łódzkie) [on-line]. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. [dostęp 2017-09-23].
  • Włodzimierz Seneta: Dendrologia. Warszawa: Państwowe Wydawnictwa Naukowe PWN, 1991, s. 198. ISBN 83-01-07011-0.
Przypisane cechy
ogólne roślina trująca
ogólne roślina lecznicza
ogólne roślina jadalna
ogólne pnącze
ogólne roślina ozdobna
ogólne roślina użytkowa
ulistnienie ząbkowany
rodzaj owoców jagoda
wygląd łodygi łodyga gałęzista
szacowana wysokość łodygi wyższa od człowieka (> 200 cm)