Borówka wysoka Vaccinium corymbosum

Borówka wysoka (Vaccinium corymbosum L.), często nazywana borówką amerykańską – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Pochodzi z Ameryki Północnej, ale rozprzestrzenił się w naturalnym środowisku także w Japonii, Nowej Zelandii i w niektórych rejonach Europy (Wielka Brytania, Holandia). Jest uprawiany w wielu krajach, również w Polsce.

Liście eliptyczne, całobrzegie, skórzaste, całobrzegie (u niektórych odmian płytko ząbkowane). Kwiaty zebrane w grona. Korona dzwonkowata, biała , białozielona lub różowa. Kwitnie od kwietnia do maja, kwiaty zapylane są przez pszczoły i trzmiele. Działki kielicha są trwałe, zrośnięte z zalążnią. Pokrój krzew dorastający do 2,5 m wysokości. Pędy pędy silnie rozgałęziające się. Pączki kwiatowe powstają w szczytowych partiach zarówno krótkopędów, jak i długopędów. Owoce typu jagody pozornej. Dojrzewają od połowy lipca do września. Są dużo większe od owoców borówki czarnej, podobne w smaku, lecz pozbawione brudzącego soku.

Kulinaria. Owoce są smaczne i mają dużą wartość odżywczą. Są bogate w cukry, kwasy mineralne, sole mineralne, pektyny, witaminy. Nadają się do spożycia na surowo, jako owoc deserowy, jak również na przetwory.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2017-12-29 16:32:25]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=51310577. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Red. Ryszard Dzięcioł: Borówka wysoka : jak rozpoznać choroby, szkodniki i niewłaściwe nawożenie. Kraków: Officina Botanica, 2008. ISBN 978-83-925110-6-9.
  • Miłowit Boguszewicz, Piotr Banaszczak: Katalog roślin II : drzewa, krzewy, byliny polecane przez Związek Szkółkarzy Polskich. Warszawa: Agencja Promocji Zieleni. Związek Szkółkarzy Polskich, 2003. ISBN 83-912272-3-5.
  • A. Michalska, G. Łysiak. Bioactive Compounds of Blueberries: Post-Harvest Factors Influencing the Nutritional Value of Products.. „International Journal of Molecular Sciences”. 16 (8), s. 18642-63, 2015. Basel, Switzerland: MDPI. DOI: 10.3390/ijms160818642. ISSN 1422-0067. PMID: 26266408 (ang.). [dostęp 2015-01-11]. 
  • Nutrient Reference Values for Australia and New Zealand (ang.). Department of Health and Ageing, Australian Goverment. [dostęp 2015-01-11].
  • Composition of Blueberries (ang.). USDA National Nutrient Database For Standard Reference, Release 17 (2004). [dostęp 2015-01-12]. [zarchiwizowane z tego adresu (2017-01-21)].
  • Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-08-25].
  • Routray W., Orsat V.: Blueberries and Their Anthocyanins: Factors Affecting Biosynthesis and Properties - Routray - 2011 - Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety - Wiley Online Library (ang.). Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. [dostęp 2016-01-11].
  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-03-13].
  • TG. Taruscio, DL Barney, J. Exon. Content and profile of flavanoid and phenolic acid compounds in conjunction with the antioxidant capacity for a variety of northwest Vaccinium berries.. „J Agric Food Chem”. 52 (10), s. 3169-76, May 2004. DOI: 10.1021/jf0307595. PMID: 15137871 (ang.). 
  • Paweł Romanowski: Borówka wysoka 'Bluecrop' (pol.). 2013. [dostęp 2013-04-24].
  • Notice of the release of RAZZ highbush blueberry. A speciality cultivar with raspberry-flavored fruit (ang.). USDA AGRICULTURAL RESEARCH SERVICE, Washington D.C. 20250. [dostęp 24-04-2013]. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-05-13)].
  • zbiorowe: Sadownictwo i szkółkarstwo. Warszawa: PWRiL, 1995. ISBN 83-09-01624-7.
Przypisane cechy
ogólne krzew
ogólne roślina użytkowa
barwa kwiatów płatki białe
barwa kwiatów płatki różowe
kształt korony grono
symetria kwiatu symetria dzwonkowata
kształt blaszki liście jajowate
kształt blaszki liście eliptyczne
ulistnienie ząbkowany
ulistnienie całobrzegie
kolor owoców czarne
rodzaj owoców jagoda
wygląd łodygi łodyga gałęzista
pora kwitnienia kwiecień
pora kwitnienia maj